http://319atkinshall.blogspot.ie/

2013-04-29

egy újabb Jamie-leves: avgolemono

a Kifőztük májusi számába készült ez a leves, a színe legyen vörös fehér koncepcióm alapján - aminek a kigondolásánál elfelejtettem azt az aprócska tényt, hogy világos - mondjuk pont fehér - alappal nem rendelkezik az eztettem műterem.
ettől függetlenül a leves szerintem kimondottan jó: simán el tudom képzelni a nyári szezonra, a citrom miatt. (Balázst kommentár nélkül támadtam le vele, hang nélkül ette meg, amíg egy másik magazin draftját nézte végig - aztán felállt, jöszmékelt, kifejetette a véleményét a forint napi mozgásáról, meg ilyenek - a leves sehol nem volt említve. rákérdeztem. erre: hát, nekem kicsit olyan savanykás. -- mer' hogy citromos, tee. már ért a döntés egy ideje, de ma visszavettem a haladó gurman címet tőle.)
avgolemono = egg + lemon (a szefárd zsidó konyhából jön eredetileg, de ma már a görög, török, olasz, arab konyha is ismeri szószként vagy levesként) 


10 dl zöldség alaplé (ennek hiányában kockából is elkészíthető)
25 dkg csirkemell, egészen vékonyra szelve
1 póréhagyma, karikázva
10 dkg basmati rizs
1 citrom
1 tojás sárgája

know-how:
A vékonyra szeletelt csirkemellet az alaplében 5 perc alatt megfőzzük, majd hozzáadjuk a rizst és újabb 10-12 percig kis lángon gyöngyöztetjük (a basmati rizs ennyi idő alatt készre fő).
Amíg fő, a tojássárgáját és a citrom kifacsart levét összekeverjük.
Amikor a rizs megfő, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt pórét. 2 merőkanál levest kimerünk egy kancsóba és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-citromos keverékhez, miközben egy kézi habverővel folymatosan keverjük. Végül ezt a keveréket hozzáöntjük a leveshez, szintén folyamatos keverés mellett. Gyakra megkeverve még 5 percig főzzük kis lángon, amíg a leves sűrűsödni kezd.
Pár csepp olívaolajjal és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. 



1 megjegyzés:

Pin It button on image hover